onsdag 29 september 2010

Fair Isle

Unst Heritage Center


På väg till ön Noss i en liten båt

Mårten har fixat datorn, så nu kommer jag åt mina foton igen!

Fair Isle kallas mönsterstickningen i den speciella stil man kan hitta på Fair Isle, Shetland och några öar till där långt uppe i Nordsjön. Det underbara landskapet, där fåren betar på varje gräsfläck, har varit och är en skattkammare när man söker inspiration till färger i sin stickning. Jo, prickarna på fotot ovan är får! Där syns också stenmurar som har hållit dem borta från en del av betesmarken. Det finns mycket mer färger än man först skulle tro i den shetländska naturen. Jord och torv, lavar, stenar. Vatten och himmel. Dimma. Alla de färger som finns i stickningarna hittar man också i landskapet.

Det finns mycket skrivet om Fair Isle stickning. Mönstren har bearbetats, tecknats ner, och analyserats av många. Det finns oändligt många plagg i museerna. Varför flerfärgsstickningen kom att se ut just som den gör på Shetland är fortfarande något av ett mysterium. Det finns liknande mönster i Norge och Baltikum. Stickningen på Shetland tog fart på 1800-talet. Maskinstickningen fick fort fäste, men än i dag räknas den handstickade tröjan som den enda riktiga. Stickerskorna är oerhört snabba, så snabba att det kan vara svårt att uppfatta deras rörelser.

Det mest typiska för Shetland är oxo mönstren, där kryss och o-formade mönster upprepas i mönsterränder. Man kan se dem i alla plagg på mina foton. Variationsrikedomen är oändlig. Och traditionen går vidare. Var man än rör sig på Shetland kan man se stickningens betydelse.
Shetland Designer
Provlappar kan bli en kofta. Unst Heritage Center
Shetland Museum


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar